Carbidschieten in mijn tuin, mag dat?

      Reacties uitgeschakeld voor Carbidschieten in mijn tuin, mag dat?

Carbidschieten is al jarenlang een traditie in Duitsland, Belgiƫ en Nederland. In het noorden en oosten van ons land begint het carbidschieten tijdens de nieuwjaarswisseling. In het zuiden van het land wordt carbidschieten toegepast bij bruiloften. Er zitten een aantal regels verbonden aan carbidschieten waar je rekening mee moet houden. De regels kunnen per gemeente verschillen. Wil je weten of je vanuit jouw tuin mag carbidschieten? Lees dan gauw verder!

Wat is carbid schieten precies?

Voor carbidschieten heb je een melkbus, gasbrander, carbid, water en een deksel of voetbal nodig. Je maakt het carbid nat en stopt het in de melkbus. Vervolgens ontstaat er een chemische reactie wat met de aanwezigheid van vuur voor een explosie zorgt. Je gebruikt een gasbrander of het korte lontje of de bougie aan te steken. Over het algemeen is carbidschieten veilig als je aan alle regels houdt. De explosie gebeurd binnen in de melkbus dus er dan kan in principe weinig gebeuren.

De regelgeving per gemeente

Zoals eerder aangegeven verschillen de regels per gemeente. Je doet er goed aan om je goed in te lezen over de regelgeving, anders bestaat er een kans dat er een hoge boete te wachten staat. Sommige gemeenten hanteren de volgende regels:

  • Minimaal 75 meter van woningen vandaan.
  • Minimaal 300 meter van gezondheidsinstellingen vandaan
  • Minimaal 300 meter van dieren vandaan
  • Er mag niet van verharde openbare wegen of paden geschoten worden
  • Op zondagen mag er niet binnen een afstand van 200 meter van een kerkgebouw met carbid geschoten worden.

Je mag dus in je tuin carbidschieten (afhankelijk van jouw gemeente) wanneer je buiten het bebouwde kom woont en over een grote tuin beschikt.

Waar koop je alle benodigdheden?

Voor carbidschieten heb je een aantal dingen nodig zoals een melkbus, gasbrander, carbid en een deksel of een voetbal. Al deze benodigdheden kun je online aanschaffen of bij een tuincentra in de buurt. Meer informatie vind je op Melkbusshop.nl