Heb jij ook last van de eikenprocessierups?

      Reacties uitgeschakeld voor Heb jij ook last van de eikenprocessierups?

Op veel plekken in Nederland hebben we ondertussen wel te maken gehad met de eikenprocessierups. Een rups die voor veel overlast zorgt in Nederland. De aantallen en de overlast van deze rupsen zijn in de laatste jaren verdubbeld en in sommige gedeeltes van ons land zelfs verdrievoudigd. Maar wat is nou precies de oorzaak van de overlast en wat kun je er tegen doen?

De eikenprocessierups

De processierups is een behaarde rups waaruit de nachtvlinder ontstaat. De nachtvlinder legt haar eitjes in Augustus en deze eitjes overwinteren vervolgens in een eikenboom en komen uit in april. De rups eet de verse blaadjes of de knoppen van de boom. De rupsen blijven over het algemeen dicht bij elkaar en hun nest is een spinsel dat vast zit aan de boomstam. Wanneer de processierups net uit zijn eitje komt dan is deze oranje van kleur. Vervolgens ondergaat hij een paar keer een vervelling en uiteindelijk blijft er een grijsgrauwe kleur met een aantal lichte strepen aan de zijkanten. Het meest opvallende aan het uiterlijk van deze rups zijn de witte haren die over het hele lichaam verdeeld zitten.

Overlast door de rups
De witte haren die de rups over zijn lichaam heeft zijn brand haren. Deze pijlvormige haartjes met weerhaakjes gebruikt de rups als verdediging wanneer er gevaar dreigt. Voor mensen is het vervelend wanneer de weerhaakjes in aanraking komen met de huid. Wanneer dit gebeurt zijn deze lastig te verwijderen wat vervolgens weer zorgt voor huiduitslag en jeuk. Ook kunnen ze eventueel de luchtwegen of ogen binnendringen wat kan zorgen voor verkoudheidsklachten.

Wat kun je doen tegen de processierups?

Zoals vele andere insecten heeft ook de eikenprocessierups een aantal natuurlijke vijanden. Daarom zie je ook vaak in bosrijke gebieden minder rupsen omdat de natuurlijke balans daar beter is. In je eigen tuin kun je zorgen voor een betere balans door bijvoorbeeld een mezenkastje op te hangen. Tegenwoordig zie je ook dat gemeentes steeds meer mezenkastjes op hangen in de gebieden waar de meeste overlast is. Ook gebruiken ze vaak een biologisch eikenprocessierups bestrijdingsmiddel van EprEcofix voor het verwijderen van het nest. Hierdoor verkleven de brandharen en kunnen ze niet meer wegwaaien.