Ik heb last van mollen, wat nu?

      Reacties uitgeschakeld voor Ik heb last van mollen, wat nu?

Mollen in je tuin is absoluut geen pretje. In een korte tijd kunnen ze veel schade aanrichten waar niemand op zit te wachten. Mollen komen met name voor in open tuinen met weinig beschutting en veel gazon. Ze komen eerder buiten het bebouwde kom voor, omdat ze hier alle ruimte hebben om ‘rond te graven’. Er zijn verschillende acties die je kunt ondernemen om mollen te voorkomen of om ze te bestrijden. Wanneer je buiten het bebouwde kom woont is het raadzaam om voorzorgsmaatregelingen te nemen zodat de kans op mollen in je tuin afneemt.

Wat kunnen mollen aanrichten?

Mollen leven voornamelijk onder de grond en komen zo nu en dan even ‘lucht happen’ om vervolgens weer verder te gaan met graven. Voor de natuur zijn mollen hele nuttige dieren. Ze ontdoen de aarde van insecten die schade aanrichten en ‘verversen’ de grond. Mollen in je tuin kunnen echter veel schade aanrichten. Doordat mollen zich verplaatsen onder de grond leggen ze zich binnen no time een heel netwerk met graven aan. Het gevolg kan zijn dat er verzakkingen ontstaan. Ook bijt het soms bepaalde planten kapot.

Hoe houd ik mollen buiten mijn tuin?

Wie op tijd begint met voorzorgsmaatregelingen, verkleint de kans op mollen. Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen en die weinig geld kosten. Een daarvan is een glazen fles in de grond plaatsen. De wind raast over de fles heen wat trillende geluiden veroorzaken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben mollen geen gevoelige oren, maar zijn ze gevoelig voor de trillingen die veroorzaakt worden. Heb je iets meer geld te besteden dan zou je een net rondom je tuin kunnen plaatsen. Deze dient onder de grond geplaatst te worden, waardoor mollen jouw tuin simpelweg niet kunnen betreden.

Mollen bestrijden

Mocht je al te laat zijn dan zal je mollen moeten bestrijden. De meest diervriendelijke manier is een mollenkoker, waarbij de mol zichzelf vastloopt. Je kunt de mol vervolgens ergens anders weer vrijlaten. Heb je last van veel mollen? Dan heb je misschien baat mij een mollenklem. Meer mollenverjagers vind je hier.