Tuinaanleg in de herfst? Dit is waarom dat een goed idee is

      Reacties uitgeschakeld voor Tuinaanleg in de herfst? Dit is waarom dat een goed idee is

Ieder jaar gebeurt het weer opnieuw: massaal besluiten mensen in het voorjaar om hun nieuwe tuin aan te laten leggen. Het gevolg: een lange wachttijd bij de hovenier waardoor je tuin pas af is als de zonnige dagen voorbij zijn.

Dus: als je overweegt om een nieuwe tuin aan te laten leggen doe dat dan in de herfst. Op die manier weet je zeker dat je volgend tuinseizoen van je nieuwe tuin kunt genieten. 

Aandachtspunten bij tuinaanleg

Als je een nieuwe tuin wilt laten aanleggen, is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden:

  • Het tuinontwerp
  • Het toekomstige tuinonderhoud
  • Oplossingen voor extreme weersomstandigheden

Het ontwerp van de tuin

De aanleg van een nieuwe tuin kan best spannend zijn. Want hoe weet je nou of de nieuwe tuin aan je verwachtingen voldoet? Simpel: door een tuinontwerp te laten maken. In een tuinontwerp moet je rekening houden met tal van zaken, zoals:

  • De gebruikers van de tuin. Niet alleen jijzelf en je eventuele gezinsleden, maar ook de visite die je gaat ontvangen en je huisdieren. Is er bijvoorbeeld genoeg ruimte voor iedereen om in je tuin te kunnen zitten? Is er plek voor een BBQ? Zijn er schaduwrijke plekken voor jou en je hond of kat? 
  • Welke elementen absoluut in de tuin moeten zitten. Denk aan een zitgedeelte, een gazon, een moestuin enzovoorts. 

Bij het tuinontwerp hoort een investeringsbegroting, zodat het budget niet overschreden wordt.

Het tuinonderhoud

Een nieuwe tuin is leuk, maar het moet natuurlijk ook leuk blijven. Als je om de haveklap tuinonderhoud aan het uitvoeren bent is de lol er voor de meeste mensen snel vanaf. Denk daarom goed na als je je nieuwe tuin gaat aanleggen hoeveel tijd je ongeveer aan tuinonderhoud kwijt wilt zijn. En als je het niet zelf gaat doen, wat dan de kosten zijn om een hovenier voor tuinonderhoud in te huren.

Oplossingen voor extreme weersomstandigheden

Door klimaatverandering krijgen we in Nederland steeds vaker met extreem weer te maken. Van hevige regenbuien tot lange warme en droge periodes. Het is daarom verstandig om rekening te houden met de extreme weersomstandigheden als je je nieuwe tuin gaat aanleggen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door:

  • Een regenton op de dakgoot aan te sluiten. Hierdoor komt er minder regenwater in je tuin terecht waardoor je minder snel last van wateroverlast krijgt. Bovendien kun je het opgevangen water gebruiken om de planten water mee te geven. Dat scheelt weer op je waterrekening.
  • Een drainagesysteem aan te leggen. Bij hevige regenval stroomt het water snel weg en komt je tuin minder snel blank te staan. Bovendien kun je een drainagesysteem op een ondergronds waterreservoir aansluiten waardoor je het water aan de beplanting kunt geven als het lange tijd niet regent.
  • Voldoende groen in je tuin te planten. Groen zorgt namelijk voor verkoeling en helpt de natuur om zichzelf in stand te houden. Zo vormen afgevallen bladeren een schuilplek voor egels en zijn bloemen met nectar noodzakelijk voor het voortbestaan van de bij.

Tuinaanleg uitbesteden of zelf doen?

Het hangt met name van je vakkennis, tijd en budget af of je tuinaanleg zelf moet doen of dat je het beter kunt uitbesteden.

Als je over voldoende vakkennis beschikt of bereid bent om je goed in te lezen in tuinaanleg, kun je het zelf doen. Maar als je geen idee hebt hoe je een tuin moet aanleggen, het je aan tijd ontbreekt of simpelweg zeker wilt weten dat het goed wordt gedaan, dan is tuinaanleg uitbesteden de juiste keuze.