Wat zijn bijenbekjes?

      Reacties uitgeschakeld voor Wat zijn bijenbekjes?

Het nieuwste op het gebied van stootvoegroosters zijn zogenaamde bijenbekjes, dé ideale manier om een spouwmuur te laten ventileren,  voor de afvoer van gevel onderbreking en als rooster tegen ongedierte. De producten hebben een aantal grote voordelen en zijn verkrijgbaar in 50 en 70 millimeter hoogte. Ze beschikken over steun-vlakjes waardoor achteraf voegen – gewoon met de hand-  prima mogelijk is. Weerhaakjes zorgen voor borging in de muur en de bijenbekjes zijn van roestvrijstaal. Omdat ze maar een spleet van 2,5 millimeter hebben, komen zelfs wespen je huis niet in. Doorgaans hebben stootvoegroosters een spleet van zo’n vijf millimeter, vaak wel groot genoeg voor ongedierte om in de spouwmuur te komen en zelfs je huiskamer te bereiken.

Bijenbekjes: even eenvoudig als geniaal
Bijenbekjes zijn even eenvoudig als geniaal. In een en hetzelfde kleine bijenbekje komen diverse functies samen waardoor ze veelzijdiger zijn dan de gekende kunststof stootvoegroosters. En het mooie is dat je niet eens gereedschap nodig hebt om de producten te plaatsen omdat het zich aanpast aan de breedte van de voeg. Je duwt een bijenbekje heel simpel en gemakkelijk handmatig in de voeg, vervolgens zorgen de weerhaken voor borging en vanwege de slimme vorm ondervind je geen hinder van cementresten. Je boekt bovendien tijdswinst omdat de metselaars gewoon door kunnen werken en er dus geen kostbaar tijdverlies ontstaat.

Bijenbekjes plaats je handmatig tijdens of na het metselwerk
Je kunt ervoor kiezen de bekjes tijdens het metselen te plaatsen, achteraf plaatsen is echter eenvoudiger en idealiter plaats je de bekjes net voor het voegen.  Ook plaatsing na het voegen is echter prima mogelijk. De voeg-vlakjes zorgen voor aansluiting en voorkomen bovendien dat er een ongewenste opening ontstaat. Bijenbekjes zijn behalve in nieuwbouwwoningen overigens ook prima te plaatsen in bestaande woningen en gebouwen.

Ook scheve voegen zijn geen probleem voor bijenbekjes
Druk je in een voeg, dan past het rooster zich daarna automatisch aan de voegbreedte aan, daarbij zijn scheve voegen ook al geen enkel probleem voor de bijenbekjes. De vier borg lippen maken dat kinderen en ongedierte niet in staat zijn het rooster te verwijderen, mochten ze dat willen. Stoot lippen zorgen er daarnaast voor dat de bijenbekjes ook nog eens op de goede diepte geplaatst worden.

Geen zorgen over beschikbaarheid roosters
Omdat je dus achteraf nog prima kunt plaatsen, kan er door de metselaar behoorlijk efficiënter gewerkt worden. De metselaar hoeft namelijk nergens meer op te wachten en kan gewoon door met zijn werkzaamheden en ook over de beschikbaarheid van roosters hoef jij je door de ontwikkeling van de bijenbekjes geen zorgen te maken omdat bijenbekjes dus prima achteraf geplaatst kunnen worden.

Kosten vallen door het gebruik van bijenbekjes lager uit
Een ding is in elk geval zeker, de revolutionaire maar simpele bijenbekjes zijn behoorlijk gemakkelijker te plaatsen dan de uitvoeringen van kunststof. Daarbij zijn bijenbekjes niet of amper duurder dan de kunststoffen uitvoeringen en dus vallen -doordat de metselaar ook al efficiënter te werk kan gaan – de netto kosten behoorlijk lager uit als je kiest voor bijenbekjes.